Προσευχή του Ιησού και απόκτηση εσωτερικής ειρήνης

Προσευχή του Ιησού και απόκτηση εσωτερικής ειρήνης

Η προσευχή του Ιησού, γνωστή και ως καρδιακή προσευχή, είναι η κυρίως προσευχή όλων των ανθρώπων, μοναχών και λαϊκών. Ένας από τους πατέρες της ερήμου, ο άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος, έλεγε: “Δεν υπάρχει πιο έξοχη μελέτη από αυτή του σωτηρίου και ευλογητού ονόματος του Κυρίου ημών Ιησού, όταν το κρατάς μέσα σου σταθερό, σύμφωνα με τη γραφή “Ως χελιδών ούτω φωνήσω, και ως περιστερά, ούτω μελετήσω” (Ησαΐας 38,14). Έτσι πράττει ο δούλος του Θεού που έχει συλλάβει το σωτήριον όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.”

Η βαθύτατη απλότητά της - “Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με τον αμαρτωλόν” - την κάνει την τέλεια προσευχή, που μας επιτρέπει να ακολουθούμε την προτροπή του Ιησού “εν παντί καιρώ δεόμενοι” (Λουκάς 21,36). (Η προσευχή μπορεί να λέγεται και συντομευμένη, όπως “Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με” ή “Κύριε Ιησού Χριστέ”).

Πολλοί άνθρωποι παραπονούνται ότι δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στην καθημερινή τους προσευχή. Παλεύουν με τους λογισμούς που έρχονται και διασπούν την προσευχή. Για άλλους, το πρόβλημα αυτο παρουσιάζεται στις ακολουθίες στον ναό. Η προσευχή της καρδιάς μπορεί να βοηθήσει, επειδή είναι ένας τρόπος να απωθούμε τις εξωτερικές σκέψεις και να εστιάζουμε πάλι την προσοχή μας στο άγιο Όνομα του Ιησού.

Η προσευχή αυτή λέγεται όλη την ημέρα και σε κάθε περίσταση. Μπορούμε να τη λέμε ενώ εργαζόμαστε, την ώρα που περιμένουμε στο φανάρι ή στη στάση (εξαιρετικός τρόπος για να μη νευριάζουμε όταν πέφτουμε σε κίνηση), ακόμη κι όταν παρευρισκόμαστε σε βαρετές συνεδριάσεις στο γραφείο. Προσεύχομαι με την ευχή όταν ακούω τον εξομολογούμενο ή όταν συμβουλεύω κάποιον, δεδομένου ότι αποτελεί έναν τρόπο να ζητούμε τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος όταν δίνουμε πνευματική καθοδήγηση.

Σας βεβαιώνω ότι, αν ξεκινήσετε κι εσείς να προσεύχεστε με την ευχή, αυτή θα συμβάλει στην ειρήνη της καρδιάς και την ησυχία του νου και θα σας διατηρήσει προσηλωμένους στα πράγματα του Θεού, θα σας επιτρέψει δε να μετάσχετε σε μια πρακτική που είναι τόσο παλιά όσο η ίδια η Εκκλησία.

(Από το βιβλίο: Γέροντος Τρύφωνας του Βάσον, Μικρά Εωθινά. Καθημερινά αναγνώσματα πνευματικής εγρήγορσης, Εν πλώ, 2017, σελ. 290-291.)




Comments